Tietoa valheiden sijaan

EU:n johtajat löysivät kovan väännön jälkeen sovun elpymisrahaston läpivientiä uhanneelle Unkarin ja Puolan oikeusvaltioperiaatteen vastustukselle. Periaatetta vesitettiin, mutta ilmeisesti niin, että kaikkien kasvot pelastuivat. Suomen hallitus ei luonnollisesti sano asiasta halaistua sanaa. Heidän politiikkansa rahastoasiassa on jo pitkään ollut vaikene tai valehtele.

Ekonomisteista, rahoitusmarkkinoiden tuntijoista ja politiikan vaikuttajista koostuvan ryhmämme huoli suomalaisen demokratian tilasta on syventynyt koko syksyn. Hallituksemme on, pääministeri Sanna Marinin vetämänä, johdattanut Suomen outoon poliittiseen ”mustaan aukkoon”, joka tuntuun imevän poliittisesta keskustelusta kaikki faktat.

Kesästä lähtien olen käynyt useammassa tilaisuudessa puhumassa EU:n elpymisrahastosta. Huoli on joka paikassa ollut sama: rahastosta ei ole tarpeeksi tietoa. Ihmiset eivät yksinkertaisesti tiedä, mihin hallituksemme on Suomea viemässä.

Tätä voidaan pitää hallituksen tietoisena strategiana. Tietämättömiä on paljon helpompi johtaa kielekkeeltä alas kuin niitä, jotka tietävät, että siellä odottaa pudotus syvyyteen. Hallituksemme ei yksinkertaisesti ole voinut kertoa totuutta elpymisrahastosta, koska silloin suurin osa suomalaisista ei todennäköisesti sitä hyväksyisi.

Tämän strategian kieroutta lisää, että kun rahasto on eduskunnassamme hyväksytty, sieltä ei käytännössä ole enää reittiä pois, EU-eroa lukuunottamatta. Hallituksemme on vähätellyt tätä riskiä toteamalla, että rahasto on kertaluonteinen. Kun huomioidaan koronaviruspandemian toinen, ja mahdollinen kolmas aalto ja esimerkiksi Saksan SDP:n sekä Euroopan keskuspankin johtajan Christine Lagarden vaatimukset rahaston muuttamisesta pysyväksi, kertaluonteisuus näyttää päiväunelta. Tähän tietoiseen vääristelyyn, tai valheelliseen ”ruususen uneen”, hallitus on halunnut suomalaiset tuudittaa.

Herätys on kuitenkin saapunut. Olemme julkaisseet, useiden taustakommentoijien voimin kootun tietopaketin elpymisrahaston vaikutuksista. Kerromme siinä mikä rahasto on, mitä se tekee, kuinka siitä voi erota ja mitä se merkitsee suomalaisille.

Toivomme, että se herättäisi suomalaiset ruususen unestaan. Rahastoon liittyessämme olemme menettämässä taloudellisen itsemääräämisoikeutemme, todennäköisesti lopullisesti. Se tietäisi myös hyvinvointivaltiomme lopun alkua. Haluammeko sitä todella?

Nyt on keskustelun ja toiminnan aika!

Tuomas Malinen
Toimitusjohtaja, taloustieteen dosentti

Tietopaketti